Yılın Ahi’si dededen kalma tezgahta 7 yaşından beri köfte pişiriyor

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde dededen kalma köfte ocağında 64 yıldır hizmet veren 71 yaşındaki İlhan Haftacı, birinci günkü heyecanla sürdürdüğü mesleğinde her gün tezgah başındaki yerini alıyor.

İzmit’te işlettiği iş yerinin üstündeki meskende 1953’te doğan Haftacı, babasına yardım etmek için birinci defa 7 yaşında karşısına geçtiği köfte ocağının başından sırf askerdeyken ayrıldı. Vatani vazifesini tamamladıktan sonra babasından dükkanı devralan Haftacı, dedesinin tanımıyla pişirdiği köfteleri yıllardır birebir lezzetle İzmitlilere sunuyor.

İşine sevgisi ve müşterilerine verdiği pahayla takdir toplayan Haftacı, 2023’te “Yılın Ahisi” seçildi.

İlhan Haftacı, AA muhabiri Şahin Oktay’a, işletmenin, dedesi Hüseyin Haftacı tarafından 1938’de kurulduğunu, sonra babasına, babasından da kendisine kaldığını söyledi.

Şu an dördüncü nesil olan oğlu İlcan ile dükkanı işletmeye devam ettiklerini anlatan Haftacı, yıllardır birebir lezzetle müşterilerine köfte yedirdiklerini vurguladı.

Haftacı, babasının kendisine daima paradan evvel müşteriyi mutlu etmesini öğütlediğine dikkati çekerek, “Önce insanları mutlu edeceksin. Hiçbir vakit ‘Çok kazanayım.’ sıkıntısında olmadık. Ne kadar zorluk çekersek de müşterinin menfaatini düşünmek zorundayız.” diye konuştu.

Dedesinden bu yana köftelerinin lezzetinin hiç değişmediğini belirten Haftacı, “Müşteri 20 yıl sonra da gelse köftenin lezzeti birebir. Bunu müşterilerin kendisi söylüyor. ’20 yıl önce geldim yedim, tıpkı lezzet tıpkı halde devam ediyor.’ diyor.” tabirlerini kullandı.

DEDEDEN TORUNA MÜŞTERİLERİNİ AĞIRLIYOR

İlhan Haftacı, mesleğe 7 yaşında başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Tezgah benden büyük, ben dünyada yokken yapılmış. Kendimi bildim bileli de bunun karşısındayım. Köfte çevirmek için sandalyeyi çekip diz kırıyordum. Sandalyeden çiftli kasanın üstüne düştük. Çiftli kasadan parke taşına, parke taşından mermere. Hem okuyordum hem geliyordum. Sabahçıysam öğle okuldan çıkıp servise yetişiyordum. Öğlenciysem sabah geliyordum, dükkanda hazırlık yapıyordum. Askerden geldikten sonra büsbütün burada devam ettim. Mesleğimi seviyordum. O yüzden de okumadım aslında. Severek yaptım. Artık dördüncü jenerasyon oğlumla çalışıyoruz. Ben sabah gelip köfteyi yapıyorum. Ben yoksam oğlum yapıyor.”

İşini zevkle yaptığını lisana getiren Haftacı, “O zevk, o sevgi olmasa zati gelip çalışmazsın, yapamazsın. Sevgi olmadan bir şey olmuyor. İnsanları seviyoruz, hizmet etmek memnunluk veriyor bize. Gitsem de bir yerde duramıyorum. Allah rızık verdikçe devam edeceğiz. Oğlum da inşallah devam edecek. Onun gerisinden gelenler de artık eder etmez bilmiyoruz.” biçiminde konuştu.

Haftacı, çocukluk yıllarından beri gelen müşterilerinin de olduğunu, kimilerinin dededen toruna üç, dört nesildir köfte yemeye geldiğini sözlerine ekledi.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir